Wat is een zorgwoning?

Wat is een zorgwoning?

Het wordt een steeds groter probleem in ons land; overvolle verzorgingshuizen en jarenlange wachtrijen. Maar zorg kan niet wachten. Een zorgwoning biedt hiervoor een goede oplossing. Wil je weten wat een zorgwoning is en wat de voordelen ervan zijn? Dit en meer vertellen we je in onze blog.

 

Wat is een zorgwoning?

Een zorgwoning is een woning welke uitermate geschikt is voor het huisvesten van mensen die extra zorg nodig hebben. De zorgbehoevenden kunnen op deze manier zelfstandig wonen, maar wel in de nabije omgeving van een verzorger. Deze verzorger is in de meeste gevallen een familielid of andere naaste. Omdat de zorgbehoevenden op het zelfde terrein woont als de verzorger, kan deze gemakkelijk mantelzorg bieden.

 

Waarom zou je kiezen voor een zorgwoning?

Door de lange wachtrijen en overvolle verzorgingshuizen kiezen steeds meer zorgbehoevende(n), samen met hun mantelzorger(s), voor een zorgwoning. De vraag naar zorgwoningen blijft groeien door de toenemende vergrijzing en de hoge kosten van een verzorgingshuis. Ook zorgt een zorgwoning voor meer persoonlijk contact tussen de zorgbehoevende(n) en de mantelzorger(s).

Een zorgwoning kan in de tuin worden geplaatst. Een zorgwoning kan losstaand geplaatst worden of tegen een bestaande woning aan; dit noemt men dan een aanleunwoning. Doordat een zorgwoning niet direct in verbinding staat met de originele woning behouden zowel de zorgbehoevende(n) als de mantelzorger(s) hun privacy.

 

Voor wie is een zorgwoning bedoeld?

Een zorgwoning is geschikt voor zorgbehoevenden welke mantelzorg nodig hebben. Meestal zijn dit ouderen of mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. In de meeste gevallen kan er maatwerk verricht worden op het interieur van een zorgwoning. Op deze manier kan de zorgwoning compleet afgestemd worden naar de wensen van de zorgbehoevende(n). Dit maakt een zorgwoning vrijwel geschikt voor iedereen.

 

Waar kun je een zorgwoning plaatsen?

Voor het plaatsen van een zorgwoning is een woning in het buitengebied niet noodzakelijk. In de meeste gevallen is dit het meest praktisch maar het is zeker niet onmogelijk om een zorgwoning in een stadstuin te plaatsen. Woningen welke geschikt zijn voor maatwerk kunnen hierop aangepast worden. Voor het plaatsen van een zorgwoning is geen vergunning nodig. Wel is het belangrijk om bij je gemeente te checken of er een doktersbewijs noodzakelijk is voor het plaatsen van een zorgwoning in de tuin.

 

Vergunningen en kosten van een zorgwoning

De kosten van een zorgwoning kunnen erg verschillen en zijn afhankelijk van de grootte en de mate waarin je maatwerk wilt laten verrichten. De gemiddelde vanaf-prijs van een zorgwoning is €30.000. Voor het plaatsen van een zorgwoning is geen vergunning nodig. 

Geen reactie's

Geef een reactie